Kära Vinga-besökare
Vi har nu stängt för säsongen och vi kommer ej att genomföra några guidningar med anledning av Coronapandemin. 

Vi hoppas att vi kan öppna som vanligt till sommaren! 

Styrelsen
Winga Vänner

Att besöka Vinga

Vinga ligger ca 10 sjömil utanför Göteborg centrum. Svenska staten äger Vinga sedan 1934 och är ett naturreservat sedan 1987. Läs gärna Västkuststiftelsens lilla folder om Vinga.

Du är alltid välkommen med egen båt till Vinga, året om! Småbåtshamnen är liten men väl skyddad för vind och för de mindre båtarna finns det även dubbar i berget från piren och österut.
Det finns plats för ca 25 st. båtar och du är välkommen till vår

gästhamn under hela året om. Toaletter i land. Brandsläcknings- och livräddningsutrustning. Under säsong får du dessutom alltid hjälp att lägga till.

Hamnavgift tas ut från 15 april till 15 oktober, och gäller alla båtar. Endast Elavgift tas ut under 16 oktober till 14 april.

 

Ta färja till Vinga Om du inte har egen båt finns det flera olika alternativ att välja emellan. Framför allt under sommarmånaderna då trafiken och möjligheten att ta färja ökar.

 

Guidad tur genom historien Vi har guidade turer på ön där vi berättar om historien bakom Vinga och lite trevlig kuriosa. Det kan vara trevligt att börja ditt besök med detta. Den guidade turen över ön tar c:a 1 timma. Då får du komma in i fyren och kan gå upp i tornet, får se båken, Sveriges största sjömärke och blir guidad i vårt lilla museum. Det går en tur kl 11.30 varje dag på sommaren samt lördag och söndag på helgerna under vår / höst.

 

Sol, bad och fånga krabbor Ingen trängsel. Du hittar alltid en egen mysig plats och man kan bada på många ställen. Vi har en fin badvik som passar utmärkt för mindre barn. Dessutom är det fler soldagar på Vinga än på land. Ta gärna med en picknic-korg o avnjut på klipporna. Barnen älskar att fånga krabbor från bryggorna. Inte en dag utan fångst.

Fina promenader, rikt fågelliv och spännande växter
Vi har fina promenadstråk antingen du vill hålla dig till stigarna eller vågar dig ut på klipporna. Det är många ornitologer som besöker oss för att titta på det rika utbudet av fågel. I maj och juni kan du höra både Göken och Näktergalen spela. Den basiska jordmånen på Vinga uppskattas av växterna. Dessutom släppte sjömännen mycket frö från sina kläder när de väntade på vind förr. En unik flora har blivit resultatet av detta.

 

Övernatta & bo på Vinga

På Vinga finns det flera hus som går att hyra: 
Biskopsgården och Fyrmästarbostaden.
I Båken går det dessutom att ordna med bröllop, kalas och dop.

 

 

vinga-kudde_500x

ÖPPETTIDER 2020

Sommarsäsong 22 juni – 23 augusti

Guidad tur kl. 13.00 från hamnplanen, varje dag

Öppettider i båk, fyr och museum

varje dag från  kl. 11.00 – 12.00 och 13.00 – 16.00

Kiosken är öppen från

kl. 10.00 – 12.00 och 13.00 – 18.30

Vår och höstsäsong
18 april – 21 juni och 29 augusti – 18 oktober

Guidad tur kl. 11.30 från hamnplanen,
varje lördag och söndag

Kiosken är öppen varje lördag och söndag

Fotograf: Paul Hultsbo
Fotograf: Paul Hultsbo
Fotograf: Paul Hultsbo
Fotograf: Paul Hultsbo
Fotograf: Marina Hall