Evert Taube 1890-1976

Evert Axel Taube, född 12 mars 1890 i Göteborg och uppväxt på Vinga fyrplats, Styrsö socken, Västergötland, död 31 januari 1976 i Stockholm, svensk författare, kompositör, trubadur, lutspelare och konstnär. Evert Taubes bidrag till den svenska visskatten har fått honom att räknas som en av Sveriges informella nationalskalder. Hans rika produktion omfattade prosa och poesi samt teckningar, akvarell- och oljemålningar, men det är för sina visor han är mest känd. Taube skrev över tvåhundra visor under sitt liv. Hans prosa omfattar bland annat reseskildringar och romaner.

Uppväxt på Vinga

Evert Taube föddes i Göteborg som fjärde barnet i en skara som blev tretton syskon, men familjen var bosatt på Vinga. Föräldrarna hette Carl Gunnar Taube och Julia Sofia Jacobsdotter. Fadern var sjökapten och fyrmästare på Vinga. Taube har beskrivit sin barndom som mycket lycklig, präglad av ske, sjöfart och historier om främmande länder och livet till sjöss. På Vinga fanns då fyra andra familjer och öns tio barn hade egen skola.

 

Taube gifte sig den 14 januari 1925 med konstnären Astri Bergman. Makarna Taube vilar på Maria Magdalena kyrkogård i Stockholm, mitt emot Lasse Lucidors grav.

4.2_evert-taube-taubesvarld_700x
Skärmavbild 2016-05-09 kl. 20.19.41
Affisch: Taubes Värld, Liseberg